Бұл бір әмбебап бәліштердің бірі) Өйткені алмұрттың орнына кез келген басқа жеміс, көкөніс салуға болады. Тіпті тартылған етпен де жасауға болады. Тек есіңізде сақтаңыз: егер тәтті емес бәліш жасағыңыз келсе, қамырына қант салмайсыз. Беткі жағын да торламай, толығымен жауып істей беруге болады. Тек салмасының буы шығатындай тесіктер жасауды ұмытпаңыз. |
Құрамы:
Қамырына:- Ұн - 250 -300 гр. (шамамен 2 стақан),
- Сары май - 180-200 гр.,
- Қант - 30 гр. (1-2 ас қасық),
- Қаймақ - 1 ас қасық,
- Мұздай су - 2-3 ас қасық,
- Тұз.
Салмасына:
- Алмұрт - 400-500 гр.,
- Крахмал - 1 ас қасық,
- Пекан жаңғақтары - 100-150 гр.,
- Жұмыртқаның сарысы (бетіне жағуға).
Жасалуы:
Майды шақпақтап турап, ұнмен араластырамыз. 1 шымшым тұз қосамыз. | |
Сары май мен ұн араласқанша, бөлек ыдысқа қаймақ пен қантты араластырамыз. Қанты ерігенше. | |
Май мен ұн шамалы біркелкі үнтақ болып араласқанда қаймақты және мұзды суды құямыз. | |
Қамыр болып біріккенше илейміз. Майда біркелкі болу қажет емес. Сонда қамыр сәл қатпарланып тұрады. Қамырды 30 минутқа тоңазытқышқа қоямыз. |
|
Пекан жаңғақтарын тазалап, құрғақ табаға сәл қуырып аламыз. | |
Жаңғақтың 2/3 бөлігін ұсақтаймыз. Қалғаны бетін сәндеуге қалдырамыз.Алмұртты қалауыңызға қарай турап крахмал қосып араластырамыз. | |
Қамырдың шамамен 2/3 бөлігін алып, форманың диаметрінен 4-5 см артықтау етіп 0,5 см-дей қалыңдықта жаямыз. Қамырдың үстінен алмұрттығ оның үстіне ұсақталған жаңғақтарды саламыз. Мендегі форманың диаметрі 23-24 см. |
|
Салмасының үстін торлап жауып, қамырдың үстіне жұмыртқаның сарысын жағамыз. Шеттеріне пекан жаңғақтарын тізіп шығамыз, Бәоішімізді 180°С-та қызып тұрған пешке 40-45 минутқа қоямыз. |
Астарыңыз дәмді болсын!
Оқи отырыңыз:
Табака балапаны | |
Ұлттық тағам - Үлпершек | |
Екі қияр салаты |
Пекан жангагы дегенди биринши рет корип турмын.Баска да жангактар жарай бере ма?
ОтветитьУдалитьПекан жаңғағы грек жаңғағына ұқсайд. Соны қоса беруге болады. Немесе одан да басқа жаңғақ
Удалить