Қаттама - Қазақтың ұлттық ұн тағамдарының бірі. Қамыры қатпарланып пісірілінетін болғандықтан, қаттама деп аталады. Бұрынғы кездері майға қуырылған, мен майға қуырғаннан көрі түбі жабыспайтын құрғақ табада пісіргенді жөн көрдім. |
Құрамы:
- Ұн - 2 стақан,
- Тұз,
- Қаймақ - 2-3 ас қасық,
- Жылы су.
- Арасына жағуға - сары май.
Жасалу жолы:
Ұн, қаймақ және сумен жұмсақ қамыр илейміз. Иі қанғанша 30 сағатқа жауып қоямыз. Жарты сағат өткеннен кейін қамырымызды өте жұқа етіп жаямыз. Арасына еріген сары май жағамыз. Шиыршықтап ораймыз. |
|
Шиыршықталған қамырды 7-8 бөлікке бөлеміз. | |
Екі шетінен майы ағып кетпес үшін түйіп, | |
тігінен қойып, үстінен басып жібереміз. | |
Бөліктердің барлығын жұқа етіп жайып шығамыз. | |
Табаны қыздырамыз, кисточкамен жұқалап сары май жағамыз да, қаттаманы пісіреміз | |
Бір жағы қызарғанда, екінші жағына аударамыз. |
Қалауыңызға қарай қаймақпен немесе тосаппен ұсынуыңызға болады.
Қаттама наны |
Ұлттық тағамдарды үнемі жасап жүруді әдетке айналдыру керек екен. Мына қаттаманы да жасап көру керек. Рахмет
ОтветитьУдалить