Тарт Татен - салмасы алмадан жасалған аударылмалы бәліш (пирог-перевертыш). Былай қарағанда салмасы үстінде тұрғанмен, пісу барысында, керісінше, салмасы астында болады. Тек бәліш піскеннен кейін бірақ, аударылады. |
Құрамы:
Қамырына:
- Ұн - 200 гр.,
- Сары май - 100 гр.,
- Жұмыртқаның сарысы - 1 дана,
- Тұз - 1 шымшым.
Салмасына:
- Алма - 1 кг (сөлі көп бөлінбейтін, алманың қаттырақ сұрыпын таңдаған жөн),
- Сары май - 50 гр.,
- Қоңыр немесе ақ қант - 5 ас қасық.,
- Лимон цедрацы,
- Даршын.
Жасалуы:
Алдымен қамырды илеп тоғазытқышқа салып қоямыз. Қамырдың жасалуын осы жерден көре аласыздар. Алманы жуып, қабығын аршып, төрт бөлікке бөліп, дайындап қойыңыз. Құрғақ табаны орташа отта қыздырамыз. Табаға қантты аздап саламыз. |
|
Қантты мүлдем араластырмаймыз. Сәл уақыттан кейін қантымыз біртіндеп ери бастайды. | |
Қант толықтай еріген бетте бірден алманы саламыз. Қант көбірек қайнап кетсе, күйіп, ащы болып кетеді. Сол себепті, алманы алдын ала дайындау керек деп жаздым. | |
Алманы карамельде 2-3 минут араластырып отырып қайнатамыз. Сары май, лимон цедрасы, даршынды қосамыз. Осымен салмасы дайын, табаның астындағы отты өшіреміз. | |
Формаға сары май жағамыз, үстіне алма салмасын саламыз. Қамырды тоңазытқыштан алып, жұқалап жаямыз. | |
Жайылған қамырды алманың бетіне жауып, 180°С-та қызып тұрған пеште 30-40 минут, беті қызарғанша пісіреміз. Тарт піскеннен кейін сәл суытып аламыз. Суыған Тарт Татенді табаққа аудараып, дастарханға ванильді балмұздақпен ұсынамыз. |
формаға алмасымен бірге карамелін де құямыз ба?
ОтветитьУдалитьИә, табадағы алма мен карамелін толығымен құямыз
Удалить